Om oss

LiTo-kören

Vi har sjungit sedan 1930!


August Löfman hade redan varit kantor i Lindberga församling i många år när han startade Lindberg Torpa kyrkokör. Det första framträdandet gjorde kören

i Torpa kyrka i samband med Första Advent 1930.


Vi har faktiskt en ögonvittnesskildring från den allra första körövningen. Det är körens mångårige sekreterare John H Johansson som berättar:

”Till denna övning och körstart hade endast några stycken infunnit sig. Ett par, tre flickor från Kärra bl a Kerstin Antonsson. Ernst Eliasson, Börs-Olas Trönninge, mina systrar Judit och Helena samt några jag tyvärr ej minns.

Det var i fru Löfmans skolsal övningen skulle äga rum. Vi stod ganska främmande för varann och väntade i den gamla skolans glasveranda.

Inifrån salen hörde så plötsligt mäktiga toner och sedan följde en sång så märklig och skön att jag ej glömmer den. Det var Beethovens Lovsång som Aug. Löfman sjöng och spelade medan han väntade på den tilltänkta kören. Ett av mina allra vackraste minnen.”


August Löfman ledde sin kör med vänlig och fast hand i inte mindre än 35 år. Därefter har takt och ton hållits av Jonnie Olson, Bo Johansson, Edit Möller, Anders Eriksson, Britt-Marie Nilsson, Bo-Kenneth Bäck, Gisela Burgman och Gunnel Jansson. Otaliga gånger under all de år som LiTo-kören funnits har den medverkat i gudstjänster i våra kyrkor och framträtt i olika sammanhang. Det har också funnits tid för mycket god social samvaro. Om detta vittnar körens årsmötes- och styrelseprotokoll, som inte sällan är skrivna på vers.


I dag lever kören, som vi hoppas att ni kan höra, i högönsklig välmåga. Vår chef Eva Johbarn inspirerar oss med tydlighet, humor och mycket värme. Kören har vuxit och Eva kan räkna in runt 85 sångare. LiTo-kören torde därmed vara en av Sveriges större kyrkokörer på landsbygden. Vi medverkar i Lindberga församlings fyra kyrkor och prövar många olika musikstilar.

Liksom under gångna år får körens medlemmar, utöver glädjen och gemenskapen i musiken, en hel del samvaro i form av trevliga fikastunder, körresor och uppskattat utbyte med vår norska vänkör Cantabile.

Anno 1945
 

Och så här såg vi ut när vi firade 80-årsjubileum 2010. En del sångare fattas dock på bilden.

Vill du veta mer


Har du frågor eller är intresserad av vår kör är du alltid välkommen att kontakta Eva:


Eva Johbarn

Körledare

eva.johbarn@svenskakyrkan.se

0340-64 11 05